Szobafestés, mázolás, tapétázás

Felület előkészítés, glettelés

Enyves festék eltávolítása:

Ha egy régi enyves festékkel állunk szemben, azt kénytelenek vagyunk lekaparni a falfelületről. Hogy biztos legyünk a dolgunkban kis vizzel kenjük be a falat, ha gyorsan beszívja, sötétedik a felület színe és könnyen el tudjuk dörzsölni a festékréteget, akkor biztosak lehetünk benne, hogy enyves festékkel álunk szemben. Ha parkettás a helységünk, takarjuk le fóliával és széleit ragaszuk a szegélyhez. Ezt követően az enyves festékünket vízzel, egy korongecset segítségével nedvesítsük be. Ha beszívta a vizet, nem fényes a felület, akkor nekiállhatunk a falkaparásnak. Távolítsuk el az összes réteget. A felület száradása után szükséges a mélyalapozás és a glettelés.

Több rétegű mészfesték eltávolítása:

Ez a legporosabb munka a szobafestő szakmában. Ha ilyen munkálatoknak akar nekiállni, akkor szerezzen be egy porálarcot. Ezután jó festékkaparóval le kell kaparni a laza festékrétegeket. Készüljön fel rá, hogy nagy porral jár, így célszerű előtte a bútorokat hermetikusan letakarni fóliával. Ha eltávolítottuk a nem kívánt rétegeket, a falfelületet poroljuk le egy seprűvel vagy partvissal, majd meneküljünk ki a szobából és még az ajtót is csukjuk be, de előtte feltétlen hagyjuk nyitva az ablakot, hogy a szomszédnak is jusson egy kis por :), így előbb birtokba lehet venni a szobát a további műveletekhez. A por leültével szükséges a mélyalapozás, egy korongecset segítségével hordjuk fel a poros felületre a mélyalapozót, porlekötés céljából. Száradás után jöhet a glettelés.

Tapéta eltávolítása:

Erről a „Tapétázás: megunt, régi tapétás szobában” cikkemben teszek említést.

Felület glettelése:

A kaparás után egyenetlen falfelületet kapunk, amit szükséges glettelni. Ha megvásároltuk glettünket, ami lehet Rigips vagy Szeria glettelő gipsz, keverjünk be egy adagot, amit el tudunk a gipsz kötése előtt dolgozni, ami kb. 90 perc lehet. Majd glettvas segítségével hordjuk fel két rétegben a lekapart és mélyalapozott felületünkre. Ha a glettelés megszáradt egy glettcsiszoló segítségével csiszoljuk át a művünket, hogy eltűnjenek az egyenetlenségek, így simább felületet kapunk. Ezt követően jöhet a festés vagy tapétázás.


Ez is érdekelhet: