Szobafestés, mázolás, tapétázás

Mázolás: Régi és új nyílászárók festése

mázolás

Ha egy régi kopott, pattogzó ablakot, vagy ajtót szeretnénk felújítani elképzelhető, hogy szükség lehet a festékréteg leégetésére. Erre a célra használhatunk gázlámpát, vagy elektromos hőlégfúvó pisztolyt. Melegítsük a pattogzó festékréteget addig, míg felhólyagosodik és egy spatula vagy rasketta segítségével toljuk le. Égetés után durva csiszolópapírral csiszoljuk át alaposan a felületet, míg elérjük a kívánt minőséget. Majd fatapasz segítségével javítsuk ki a hibákat, akár át is húzhatjuk a teli felületeket, hogy sima felületet kapjuk. Száradás után csiszoljuk.

Új nyílászárók esetén a mázolás megkezdése előtt egy finomszemcséjű csiszolópapírral csiszoljuk át a felületet, majd fatapasszal javítsuk ki a hibákat, teli részeket áthúzhatjuk, hogy sima felületet kapjunk. Kültéren nem érdemes a teljes felültet áthúzni fatapasszal, mert nem biztosít olyan tartós felületet, Száradás után csiszoljuk.

Ha, a felújítandó felület nem pattogzik, stabil réteget képez, akkor 80-100-ascsiszolópapírral csiszoljuk át, portalanítás után fagittel javítsuk ki a hibákat. Majd megkezdhetjük a mázolást, alapozzuk le az előkészített nyílászárókat erre a célra gyártott alapozóval, ami lehet oldószeres, vagy már egyre jobban elterjedt vizes bázisú alapozóval. Utóbbinak annyi előnye van, hogy gyorsan szárad, nincs olyan irritáló szaga, mint az oldószeres társának. Az alapozó megszáradása után csiszoljuk át a felületet, ha szükséges hordjuk fel még egy réteget. Erre akkor lehet szükség, ha az első réteg nem takart eléggé, hogy a zománcfesték egyenletesen eltakarja.

Alapozás után, ha megszárad a festékünk, még javíthatunk rajta, ha kimaradt valami kis hiba a felületen. Ezután jön a mázolás utolsó fázisa, hordjuk fel a zománcréteget egy rétegben. Ebből is kaphatunk már az oldószeres festékek mellet vizes bázisú zománcokat. Ezek sokkal tartósabb felületet biztosítanak, és kevésbé hajlamosak a sárgulásra.


Ez is érdekelhet: