Szobafestés, mázolás, tapétázás

Tapétázás megunt, régi tapétás szobában

tapétázás Szükséges műveletek a tapétázás előtt:


A régi tapéta leszedésével kell kezdenünk. Elképzelhető, hogy a tapéta annyira nem ragaszkodik a falhoz, így ha szerencsénk van könnyedén letéphető a falról. Ha ez nem megy ilyen egyszerűen, akkor szükségünk lesz egy vödör vízre és egy kefére, ezek segítségével leáztatjuk a tapétát. A víztől megpuhul a ragasztó és könnyedén le tudjuk szedni most már a megunt tapétánkat a falról. Ha szárazon, vagy áztatva szedtük le a tapétánkat, minden esetben szükséges a falfelület átkaparása, hogy a felszakadt glettet vagy festéket eltávolítsuk a felületről.

Most következik a felület előkészítése. Általában, ha nem jött le olyan könnyen a tapétánk, akkor szükséges a felület glettelése egy vagy két rétegben. Száradást követően a megcsiszoljuk a glettelésünket, hogy sima felületet kapjunk.


Aljzattapéta (más néven makulatúra) ragasztása:


A papír tapéták alá szükséges makulatúrát ragasztani, ez lehet akár egy 15 cm széles makulatúra csík is. Ezeket a csíkokat közvetlen a tapéta illesztései alá kell felragasztani tapétaragasztóval. Száradás után a makulatúra széleit szükséges glettelni, hogy egy szintbe kerüljön a fallal, így a papír vastagsága nem üt át a tapétán.


Tapétázás:


Ma már nem divat az egész szobát tapétázni. Sokszor szebb, ha egy falat emelünk ki egy dekoratív tapétával. A mintával akár meg is határozhatjuk a szoba jellegét, például: gyerekszoba, dolgozószoba, hobbiszoba. De van sok szép tapéta szett, ami csak a teljes szoba tapétázásával érhetünk el szép felületeket.
Manapság már lehet olyan tapétákat kapni, ami alá nem kell aljzattapétát ragasztani. Ezek a vlies tapéták. A vlies tapéta növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó, tartós, jól tapadó, és könnyen felhelyezhető. A vlies tapéták különleges tulajdonsága az, hogy szárazon lehúzható a falról, ha a megfelelő ragasztóval lett felragasztva. A falfelület bontása alkalmával nem sérül. Ennél a típusnál nem magát a tapétán vonjuk be ragasztóval, hanem a falfelületet. Ezután a tapéta könnyen felhelyezhető, és szabható. A papír tapétáknál a tapétát kenjük be ragasztóval, majd összehajtogatás után kicsit pihentetjük, ezután helyezhető fel az előkészített falfelületre.


Ez is érdekelhet: