Szobafestés, mázolás, tapétázás

Tapétázás

tapétázás

Aljzattapéta (más néven makulatúra) ragasztása:
A papír tapéták alá szükséges makulatúrát ragasztani, ez lehet akár egy 15 cm széles makulatúra csík is. Ezeket a csíkokat közvetlen a tapéta illesztései alá kell felragasztani tapétaragasztóval. Száradás után a makulatúra széleit szükséges glettelni, hogy egy szintbe kerüljön a fallal, így a makulatúrapapír vastagsága nem üt át a tapétán.

Fűrészporos tapétázás:
Ma már eléggé kiment a divatból a fűrészporos tapétázás. Nagyon ritkán még szoktuk alkalmazni ezt a tapétázási módszert. Ezzel a tapétával kevésbé szebb felületeket is el tudunk takarni, könnyen átfesthető, és még a kisebb repedéseket is áthidalja.

Tapétázás mintás tapétával:
Ma már nem divat az egész szobát tapétázni. Sokszor szebb, ha egy falat emelünk ki egy dekoratív tapétával. A mintával akár meg is határozhatjuk a szoba jellegét, például: gyerekszoba, dolgozószoba, hobbiszoba. De van sok szép tapéta szett, ami csak a teljes szoba tapétázásával érhetünk el szép felületeket.

Manapság már lehet olyan tapétákat kapni, ami alá nem kell aljzattapétát ragasztani, ezek a vlies tapéták. A vlies tapéta növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó, tartós, jól tapadó, és könnyen felhelyezhető. A vlies tapéták különleges tulajdonsága az, hogy szárazon lehúzható a falról, ha a megfelelő ragasztóval lett felragasztva. A falfelület a tapéta bontása alkalmával nem sérül. Ennél a típusnál nem magát a tapétán vonjuk be ragasztóval, hanem a falfelületet. Ezután a tapéta könnyen felhelyezhető, és szabható. A papír tapétáknál a tapétát kenjük be ragasztóval, majd összehajtogatás után kicsit pihentetjük, ezután helyezhető fel az előkészített falfelületre.

Üvegszövet tapétázás:
Az üvegszövet tapétát általában irodákban vagy közintézményekben szokták alkalmazni. Ez a tapéta egy erős üvegszövet szálból készült szövet, mely különböző szövési mintákkal lehet kapni. Tapétázás után matt vagy selyemfényű latexfestékkel kell festeni a felületet. Az üvegszövet tapéta erős, dekoratív bevonatott képez, mely tartós védelmet nyújthat a repedések ellen.

Bordűrök felragasztás:
Bordűröket lehat alkalmazni tapétázás során a tapéta tetejének dekoratív lezárására. De szoktuk a festés után is alkalmazni, például ha a mennyezet fehér az oldalfal színes, ezzel a megoldással is elválaszthatjuk a két színt egymástól.


Ez is érdekelhet: