A gépi festés előnyei

Kisiparosként, egyéni vállalkozóként évekkel ezelőtt szembesültem azzal a ténnyel, hogy a megnövekedett megrendelői igényekre kapacitás bővítésre lenne szükségem, de a már jól ismert szakemberhiány miatt én sem találtam megfelelő kollégát, akivel minőségben a megszokott magas színvonalon, de nagyobb kapacitással tudtunk volna dolgozni. Így végül a gépesített festési technológiák felé fordultam, hisz korábban már volt gyakorlatom kompresszoros festékszórásban. Mind mázolásban, minden falfestésben nagy segítség számomra az airless festékszórásban rejlő termelékenység növekedés.

Mázolás festékszórással

Mázolási, lazúrozási munkáimhoz már korábban is használtam levegő kompresszoros festékszóró pisztolyt, ezt a technológiát azonban elég körülményes volt helyszínre szállítani, nagy öröm volt, amikor XVLP technikára váltottam, a Wagner FC 3500 gépet használva már a könnyen hordozható kis kofferban minden megtalálható számomra, ami a tökéletes végeredményhez szükséges. Ezzel a kis kézi, tartályos géppel hihetetlenül finom struktúrát lehet elérni, kisebb lakások mázoló munkáihoz, ajtó, bútor vagy lambéria festése minimális anyagveszteség mellett elvégezhető, kiváló minőségben.

Ha nagyobb felületet szeretnék mázolni akkor már az airless gépeimhez fordulok, elsősorban a hopper tartállyal felszerelhető Wagner PP90 Skid gépem az, amit mázolásra is be szoktam fogni, ezzel szintén minimális anyagveszteség mellett, de gyorsabb felhordással lehet mázolási munkákat kivitelezni. Kis mérete és könnyű súlya miatt megerőltetés nélkül bárhova magammal tudom vinni, és még azért is szeretem ezt a gépet mert falfestésre, mélyalapozásra is be tudom vetni! A rá szerelhető kis tartálynak köszönhetően (ahogy már említettem) a mázolásban is nagy segítséget tud nyújtani.

Nagyobb szórási feladatokhoz, ahol a volumen számít ennek a gépnek a nagyobbik testvérét használom, a régebbi PS 20 jó szolgálatot tesz a nagy felületű falszórásnál, ami egy-egy új építésű családi házon, ikerházon vagy irodai munkán előfordulhat.

Glett lehúzása toldószáras lepkével

Glett lehúzása toldószáras lepkével

Gépi glettelés

Airless technológiával glettelés is végezhető, a gépi glettelésnél a berendezés szórja fel nagy nyomáson a készre kevert glett anyagot a falra, melyet a szakembernek már csak elsimítania kell. Erre már nem hagyományos glettvasat használunk, hanem nagyobb 60-80-100 cm penge szélességű lepkét, kétkezes simítót. Ez egyben lehetővé teszi, hogy egy szebb, minimális síkhibákkal rendelkező falfelületet hozzunk létre, mely a legmagasabb megrendelői igényeknek is megfelel, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen felületre tapétázni is már könnyebb a szakembernek, a fal síkbeli folytonossága elősegíti az igazán igényes, vastagabb tapéták pontos illesztését is. Ami még különbség a hagyományos kézi gletteléshez képest (a termelékenység és a minőség ugrásszerű növekedésén túl) hogy ebben az esetben készre kevert un. vödrös gletteket használunk, a technológia anyagban is megköveteli a legmagasabb, egyenletes minőséget melyeket a kész glettek tudnak kielégíteni.