Ajtók mázolása

Ajtólapok mázolása Wagner festékszóróval.

Mázolás: Régi és új nyílászárók festése

Ablakok, ajtók mázolása:
Ha egy régi kopott, pattogzó ablakot, vagy ajtót szeretnénk felújítani elképzelhető, hogy szükség lehet a festékréteg leégetésére. Erre a célra használhatunk gázlámpát, vagy elektromos hőlégfúvó pisztolyt. Melegítsük a pattogzó festékréteget addig, míg felhólyagosodik és egy spatula vagy rasketta segítségével toljuk le. Égetés után durva csiszolópapírral csiszoljuk át alaposan a felületet, míg elérjük a kívánt minőséget. Majd fatapasz segítségével javítsuk ki a hibákat, akár át is húzhatjuk a teli felületeket, hogy sima felületet kapjuk. Száradás után csiszoljuk. Új nyílászárók esetén a mázolás megkezdése előtt egy finomszemcséjű csiszolópapírral csiszoljuk át a felületet, majd fatapasszal javítsuk ki a hibákat, teli részeket áthúzhatjuk, hogy sima felületet kapjunk. Kültéren nem érdemes a teljes felültet áthúzni fatapasszal, mert nem biztosít olyan tartós felületet kapunk. Ha, a felújítandó felület nem pattogzik, stabil réteget képez, akkor 80-100-ascsiszolópapírral csiszoljuk át, portalanítás után fagittel javítsuk ki a hibákat. Majd megkezdhetjük a mázolást, alapozzuk le az előkészített nyílászárókat erre a célra gyártott alapozóval, ami lehet oldószeres, vagy már egyre jobban elterjedt vizes bázisú alapozóval. Utóbbinak annyi előnye van, hogy gyorsan szárad, nincs olyan irritáló szaga, mint az oldószeres társának. Az alapozó megszáradása után csiszoljuk át a felületet, ha szükséges hordjuk fel még egy réteget. Erre akkor lehet szükség, ha az első réteg nem takart eléggé, hogy a zománcfesték egyenletesen eltakarja. Alapozás után, ha megszárad a festékünk, még javíthatunk rajta, ha kimaradt valami kis hiba a felületen. Ezután jön a mázolás utolsó fázisa, hordjuk fel a zománcréteget egy rétegben. Ebből is kaphatunk már az oldószeres festékek mellet vizes bázisú zománcokat. Ezek sokkal tartósabb felületet biztosítanak, és kevésbé hajlamosak a sárgulásra.

Csövek, radiátorok mázolása:
A régi megkopott fűtés csöveinket és radiátorunkat felújíthatjuk az erre a célra gyártott radiátor zománcokkal. Ezek a festékek jobban ellenállnak a hőmérsékletnek, ezáltal nem sárgulnak be olyan hamar, mint ha hagyományos zománcfestékkel festenénk őket. Ezekből az anyagokból is léteznek már vizes bázisú festékek, melyek kevesebb vagy egyáltalán nem tartalmaznak oldószereket, ezáltal a kellemetlen festékszagot is elkerülhetjük.

Széldeszka lazúrozása

Széldeszka lazúrozása Érden.

Széldeszka festése, lazúrozása

Széldeszkákat általában lazúrozni, vagy mázolni szokták. Lazúrozás esetén vékony vagy vastag lazúrt szoktunk alkalmazni. Ahol az időjárás viszonytagságának van kitéve a kezelendő felületünk, ott érdemes vékonylazúrt alkalmazni. Azért ajánlom ilyen felületekre a vékonylazúrt, mert az jobban beivódik a fa pólusaiban, ezáltal egy erősebb védőréteget hoz létre. A vastag lazúrral ugyan szebb, húsosabb felületet lehet elérni, de ezt a bevonatot inkább védettebb kültéri fa felületekre ajánlott csak alkalmazni, ahol nem éri a nap sugara és az eső sem. Széldeszka mázolásánál egy fedő bevonatot képzünk, ennél a festési eljárásnál nem látszódik a fa erezete. Ezeknél a felületeknél célszerű kültéri vizes bázisú anyagokkal dolgozni. Ezek a festékek rugalmas víztaszító réteget képeznek, melyek jobban ellenállnak az időjárásnak. A mai színkeverő rendszerek mellet számtalan szín közül választhatunk igényeink szerint. 

Kerítésfestés egy Budakeszi társasháznál

Kerítésfestés egy Budakeszi társasháznál.

Kerítésfestés

A kerítésünk is igényel felújítást, hiszen kültérben az időjárási körülmények miatt hamarabb tönkremehetnek, ha nem kezeljük le időben a megkopott felületeket. Deszkakerítések általában gyakoribb kezelést igényel, mert a faagyagokon a hő tágulás következtében hajszálrepedések jelenhetnek meg. Ezeken a hajszálrepedéseken a víz hamar bejut a fa pólusaiba és onnan kifele dolgozva ledobja a felületről a festéket. Vaskerítéseknél a rozsdásodás veszélye áll fent, ha nem festjük le időben a kerítésünket. Elhanyagolt felületeknél csiszolás után, szükséges a rozsda maratása, mely segítségével eltávolítható a kialakult rozsdafoltok. Ezt követően, ha tartósabb festékréteget akarunk elérni, használjuk korrózió gátló alapozót. Száradás után szükséges még egy alapozóréteg felvitele, ezt követően jöhet a fedőréteg, ami megóvja a kerítésünket a külső hatásoktól.

Lakkozás
A lakréteggel egy áttetsző felületet tudunk elérni egy fa felületen, így később gyönyörködhetünk a fa természetes hatásában. A régi oldószeres lakkozás után ugyan az évek során idővel besárgult, besötétedett a fa felülete, de a mai vizes lakkokkal ez a veszély kevésbé áll fent. Ezt a felületképzési formát inkább beltérben ajánlom, kültérben csak ott alkalmazzuk, ahol nem éri az időjárás a felületet.