Tapétázás

Aljzattapéta (más néven makulatúra) ragasztása:
A papír tapéták alá szükséges makulatúrát ragasztani, ez lehet akár egy 15 cm széles makulatúra csík is. Ezeket a csíkokat közvetlen a tapéta illesztései alá kell felragasztani tapétaragasztóval. Száradás után a makulatúra széleit szükséges glettelni, hogy egy szintbe kerüljön a fallal, így a makulatúrapapír vastagsága nem üt át a tapétán.

Fűrészporos tapétázás, fűrészporos tapéta festése:
Ma már eléggé kiment a divatból a fűrészporos tapétázás. A fűrészporos tapéta felrakása már nagyon ritka tapétázási módszer a szobafestő szakmában. Ezzel a tapétával kevésbé szebb felületeket is el tudunk takarni, könnyen átfesthető, és még a kisebb repedéseket is áthidalja. A fűrészporos tapétázás után a tapétát 2x ajánlott átfesteni diszperziós fesrtékkel.
Fűrészporos tapéta javítása
A fűrészporos tapéta javítását egy hasonló szemcseméretű tapétával végezzük, mint a javítani kívánt felület. A javítás után az egész felület fessük át.

Üvegszövet tapétázás:
Az üvegszövet tapétát általában irodákban vagy közintézményekben szokták alkalmazni. Ez a tapéta egy erős üvegszövet szálból készült szövet, mely különböző szövési mintákkal lehet kapni. Tapétázás után matt vagy selyemfényű latexfestékkel kell festeni a felületet. Az üvegszövet tapéta erős, dekoratív bevonatott képez, mely tartós védelmet nyújthat a repedések ellen.

Bordűrök felragasztása:
Bordűröket lehet alkalmazni tapétázás során a tapéta tetejének dekoratív lezárására. De szoktuk a festés után is alkalmazni, például ha a mennyezet fehér az oldalfal színes, ezzel a megoldással is elválaszthatjuk a két színt egymástól.

Lépcsőház tapétázása

Lépcsőház tapézázása vlies tapétával.

Tapétázás mintás tapétával, vlies tapéta felrakása.

Ma már nem divat az egész szobát tapétázni. Sokszor szebb, ha egy falat emelünk ki egy dekoratív tapétával. A mintával akár meg is határozhatjuk a szoba jellegét, például: gyerekszoba, dolgozószoba, hobbiszoba. De van sok szép tapéta szett, ami csak a teljes szoba tapétázásával érhetünk el szép felületeket.
Manapság már lehet olyan tapétákat kapni, ami alá nem kell aljzattapétát ragasztani, ezek a vlies tapéták. A vlies tapéta felrakása otthonában egy jó döntés lehet. A vlies tapéta növényi rost alapú, gyapotszálakat tartalmazó, tartós, jól tapadó, és könnyen felhelyezhető. A vlies tapéták különleges tulajdonsága az, hogy szárazon lehúzható a falról, ha a megfelelő ragasztóval lett felragasztva. A falfelület a tapéta bontása alkalmával nem sérül. Ennél a típusnál nem magát a tapétán vonjuk be ragasztóval, hanem a falfelületet. Ezután a tapéta könnyen felhelyezhető, és szabható. A papír tapétáknál a tapétát kenjük be ragasztóval, majd összehajtogatás után kicsit pihentetjük, ezután helyezhető fel az előkészített falfelületre. 

Vliest tapéta

Egy dekoratív vlies tapéta a TV fal mögött.

Poszter vagy fotótapéta

Újra divat a pálmafás-tengerpartos nappali?
Ezt már rögtök az elején leszögezhetjük, nem, nem jött vissza a divatba a pálmafás nappali. Rengeteg minden változott az elmúlt 30-40 évben a szobafestő szakmában, ez a fajta „fotótapéta” a nappaliban már nem divat, de az Insta oldalakon megosztva szinte kötelező a tengerpartos szelfi vagy a távolba meredős naplemente fotó. Nekünk is van Instagram oldalunk, jó pár fotótapétás bejegyzés is van fenn, de pálmafás egy sem- bár a nagy levélmintás tapéták azért reneszánszukat élik (2021) . Több egymástól független megrendelő is a mellett dönt, hogy egy-egy fala a lakásának dzsungeles hatással domináljon a hálószobában vagy nappaliban. Nehéz egzakt különbséget tenni fotótapéta-poszter vagy I-fresco között, alapanyaguk különbözhet, felrakási technikájuk is, a lényeg hogy ami rajta szerepel, ami megfogta a vásárlót azt mi maximális minőségben tudjuk a falra installálni, és ezáltal az álmot megvalósítani. Ha úgy tetszik feltapétázzuk házát, lakását. Kell hozzá egy jó kép, egy jó gyártó is de a lényeg mégis csak hogy a végén egy jó szobafestőt találjon, aki az álmot megvalósítja! Mert festőként nem csupán falakat glettelünk, csiszolunk, hengerezünk vagy szórunk, igazából álmokat építünk. Megannyi referencia munkánk van tapétázásból, poszter ragasztásból Sasad Hilltop és Sasad liget lakóparkokban, Diósdon és Törökbálinton is , de fő vállalási területünk Érd. Ha egy minőségi, tiszta szobafestő munkára vágyik keressen weboldalunkon vagy Google, Instagram, Facebook közösségi oldalainkon.

Fotótapéta

Fotótapéta ragasztása egy diósdi családiházban.