Beázott mennyezet kaparása

Beázott mennyezet kaparása.

Felület előkészítés, glettelés

Falkaparás

Enyves festék eltávolítása
Ha egy régi enyves festékkel állunk szemben, azt kénytelenek vagyunk lekaparni a falfelületről. Erre azért van szükség, mert ez a régi festékréteg nem ad stabil alapot a következő festék rétegnek. Hogy biztos legyünk a dolgunkban kis vízzel kenjük be a falat, ha gyorsan beszívja, sötétedik a felület színe és könnyen el tudjuk dörzsölni a festékréteget, akkor biztosak lehetünk benne, hogy enyves festék van a falunkon. Ha parkettás a helységünk, takarjuk le fóliával és széleit ragaszuk a szegélyhez. Ezt követően az enyves festékünket vízzel, egy korongecset segítségével nedvesítsük be. Ha beszívta a vizet, nem fényes a felület, akkor nekiállhatunk a falkaparásnak. Távolítsuk el az összes réteget. A felület száradása után szükséges a mélyalapozás és a glettelés.

Több rétegű mészfesték eltávolítása
Ez a legporosabb munka a szobafestő szakmában. Ha ilyen munkálatoknak akar nekiállni, akkor szerezzen be egy porálarcot. Ezután egy jó festékkaparóval le kell kaparni a laza festékrétegeket. Készüljön fel rá, hogy nagy porral jár, így célszerű előtte a bútorokat hermetikusan letakarni fóliával. Ha eltávolítottuk a nem kívánt rétegeket, a falfelületet portalanítsuk le egy seprű vagy partvis segítségével. A por leültével szükséges a felület mélyalapozása.

Falcsiszolás Mirka zsiráffal

Falcsiszolás Mirka zsiráffal.

Tapéta eltávolítása

A régi tapéta leszedésével kell kezdenünk. Elképzelhető, hogy a tapéta annyira nem ragad a falhoz, így ha szerencsénk van könnyedén letéphető a falról. Ha ez nem megy ilyen egyszerűen, akkor szükségünk lesz egy vödör vízre és egy kefére, ezek segítségével leáztatjuk a tapétát. A vízbe akár rakhatunk tapétaleoldó szert, mely segítségével tovább marad nedvesen a tapéta. A víztől megpuhul a ragasztó és könnyedén le tudjuk szedni a falról a megunt tapétánkat. Ha szárazon, vagy áztatva szedtük le a tapétánkat, minden esetben szükséges a falfelület átkaparása, hogy a felszakadt glettet vagy festék réteget eltávolítsuk a felületről.

Mélyalapozás
Falkaparás vagy a glett csiszolása után a felületünk poros, ezért célszerű felhordani egy higított mélyalapozót korongecset vagy teddy henger segítségével, hogy lekössük a port. Erre azért van szükség, hogy egy jól tapadó felületet hozzunk létre, amire már nyugodtan glettelhetünk vagy festhetünk. 

Glettelés lepkével

Felület glettelése lepkével.

Felület glettelése

A kaparás után egyenetlen falfelületet kapunk, amit szükséges glettelni. A megvásárolt glettünkből, (ami lehet Rigips vagy Szeria glettelő gipsz) keverjünk be egy adagot, annyit amit el tudunk a gipsz kötése előtt dolgozni, ami kb. 90 perc lehet. Majd glettvas segítségével hordjuk fel két rétegben a lekapart és mélyalapozott felületünkre. Ha a glettelés megszáradt egy falcsiszoló segítségével csiszoljuk át a művünket, hogy eltűnjenek az egyenetlenségek, így simább felületet kapunk. Ezt követően egy újabb mélyalapozás szükséges, mert a csiszolástól ismét egy poros felületet kaptunk. Ezek után jöhet a festés vagy tapétázás.

Élvédők felhelyezése
Pozitív sarkokra helyezhetünk alumínium vagy hálóerősítéssel ellátott élvédőket, hogy egyenesebb sarkokat kapjunk. Gipszkartonos felületeknél ez elengedhetetlen. Az élvédőzés célja még, hogy jobban óvja a sarkokat a leverődéstől. Természetesen egy nagyobb ütődést ezek sem bírnak ki. Az élvédőket glettbe ágyazva rakjuk fel és utána nem látszódnak, a festék vagy a tapéta lefedi.